We bevinden ons in een tijdperk van digitalisering. Gegevens op ‘oude informatiedragers’ zoals foto’s, boeken etc., worden door digitalisering omgezet naar gegevens die leesbaar zijn op computers. Deze leesbare gegevens zien we bijvoorbeeld terug in pdf-bestanden (.pdf), word-bestanden (.word) en esp-bestanden (.eps). Digitalisering heeft invloed op de communicatie tussen burgers, maar ook de overheid gaat mee in die ontwikkeling.

 

Tussen burgers

De digitalisering die tussen ons plaats vindt, tussen burgers, is niet te ontkennen. Waar we vroeger brieven schreven, sturen we nu een e-mail (of zelfs een ‘appje’). Waarschijnlijk heb je al zo lang geen brief meer gestuurd dat je je afvraagt, wat zijn de postnl tarieven ook al weer? Door deze ontwikkeling communiceren we efficiënter en sneller, vooral in de zakenwereld. Bijna alles gebeurt nu digitaal, het opslaan van gegevens, mails sturen, bestanden maken en aanpassen. Er zitten echter ook nadelen aan, vooral in de privé-sfeer. Zo neemt het face-to-face contact op de lange termijn af en is communicatie vaak minder persoonlijk.

 

Tussen overheid en burgers

Zoals we zeiden gaat de overheid ook mee in de ontwikkeling van de digitalisering. Dit heeft invloed op de relaties tussen overheid en burgers en dus ook op de manier waarop overheid en burger met elkaar communiceren. Voor veel overheidsinstanties en voor veel burgers wordt deze digitalisering gezien als een positieve ontwikkeling. Het maakt het contact leggen sneller en makkelijk. Denk maar eens aan de digitale formulieren die je online en/of op je computer in kunt vullen. Ook kunnen overheid en burger door digitalisering meer van elkaar te weten komen, omdat er veel meer informatie beschikbaar is.

De digitalisering kan echter ook worden gezien als een meer negatieve ontwikkeling. Veel dingen in het digitale systeem kunnen fout gaan, er komt veel risico bij kijken. Denk maar eens aan het vervalsen van gegevens, identiteitsfraude, foute codes, privacy-schendig en ga zo maar door. Daarnaast is er ook een redelijk grote groep burgers die digitaal niet erg vaardig zijn.

Digitalisering

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *